Roadshow Woonveiligheid

Thuis is voor de meeste mensen een fijne, veilige plek. En dat moet natuurlijk zo blijven. Daarom is het goed er af en toe bij stil te staan of uw woning echt veilig is. Alles op slot, rookmelder al opgehangen in huis en een gifwijzer binnen handbereik?” Met deze tekst informeren we de bezoekers van de roadshow Veiliger Wonen. Hier kan elke bewoner gratis tips, adviezen, workshops en demonstraties krijgen. De roadshow is langs 20 locaties geweest in de omgeving Rotterdam, Dordrecht en omstreken. Meer dan 10.000 bezoekers hebben we verwelkomd.

De uiteindelijke doelstelling van de roadshow is de bewoners bewust te maken van hun eigen rol in veiliger wonen. Wij bieden hen daarvoor handvatten door het aanbieden van workshops en demonstraties. Hier wordt verteld hoe ongelukken, inbraken en brand kan worden voorkomen of hoe te handelen als het wel gebeurt. Daarnaast kan men een gratis woningcheck brandveiligheid aan huis krijgen en kan men zich aanmelden voor Burgernet en Rijnmond Veilig, zodat je direct geïnformeerd wordt bij o.a. inbraken, overvallen, crisis of ramp.

Veel informatie wordt specifiek voor de betreffende buurt gemaakt. Zo vindt er een week van te voren een schouw plaats in opdracht van de politie, brandweer en ambulancedienst. Gekeken wordt naar verschillende aspecten in en om de woning en op straat zoals de veiligheid in de buitenruimte, open ramen en/of deuren, brandbaar materiaal bij gebouwen maar ook kapotte speelwerktuigen, kapotte ruiten of gevaarlijke klimmogelijkheden. Tijdens de roadshow worden de resultaten van de woningveiligheidsscan gepresenteerd aan bezoekers.